NASI TOMATO.
beras (anggaran dlm 4 cwn)-basuh,tos
air stok ayam dlm 900ml
minyak sapi 4 sb
4 sekwn
2 ulas bwg putih,3ulas bwg kecil,sehirisalia-all ditumbuk lumat
1 bj bwg besar,dicincang
2 sb tomato puree
CARA MEMASAK:n
Tumis 4 sekwn,bwng besar hingga layu. Masukk an bhn tumbuk dan tomato puree. Biarkan tomato puree masak atas api perlahan. Setelah naik minyak, masukan beras. Kacau sebati dlm 1-2 minit. Masukkan air stok dan garam secukup rasa. Biarkan nasik masak.
Saya modified sket coz takde stok ayam, saya ganti dgn kiub ayam 2 ketul. Saya jugak tambahkan susu cair 2 sb.
AYAM MASAK MERAH MADU
1/2 ekor ayam- lumur kunyit & garam, digoreng 2/3 masak
2 ulas bwg putih,3 ulas bwg merah,1 inch halia- all tumbuk halus
4 sekwn
1 btg serai diketuk
1 bj bwg besar potong 6
2 sb cili kisar
2 sb sos tiram
2 sb sos tomato
1 sb sos cili
1 sb madu
garam gula as needed
CARA MEMASAK:
Tumis serai, 4 sekwn dan bwg besar hingga layu. Masukkan cili kisar dan bhn tumbuk dan tumis hingga naik minyak. lps tu masukkan 3 jenis sos dan madu. Kacau sampai agak2 pekat dan masukkan ayam. Kacau agak sebati ayam dan sambal. Kalau rasa pekat sgt buleh tambah air sikit. Tambah garam dan gula jika rasanya masih kurengg.....dah siap.
Saya tambah kicap sikit dlm 1 sb coz nak bagi nampak hitam sikot. So saya tak letak garam lah.
Kalau rasa best buleh ler cube resepi saya yg tak seberapa nie. Buleh jugak nak tanya kalau ada apa2 yg tak phm..or kalau dah cuba dan dah siap nnt leh share ngan saya....ehehe...
Thanks to MYRESEPI.COM atas resepi ini.....Alhamdullillah.......

4 sekwn tu ape?
ReplyDelete4 sekawan itu terdiri dari - buah pelaga, kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang.....
ReplyDelete