Semalam saya buat sambal belacan. Maybe dalam seumur hidup ni ada la buat 4-5 kali dah..masa zaman muda-muda, anak dara dulu tak laa suka sangat sambal belacan ni...coz tak suka sangat bau die...tapi lately dah semakin suka plakk....Tapi saya buat bila ada kena dengan lauk nya yang sesuai, macam kari ke...since semalam saya buat kari sotong + kentang, so saya buat sambal belacan sekali, cicah dengan timun. Sedappnyaa......kenapa laa dulu-dulu lagi saya tak suka? Hehehe.....
So sekarang nak share resepi saya sendiri, cara buat sambal belacan. Campur sikit-sikit idea dari mak & baca dari internet. Anyway, bila baca resepi dari internet nie, ada macam-macam cara nak buat sambal belacan ni, ikut selera masing-masing...ada sambal belacan mangga, sambal belacan nenas, sambal belacan dengan bacang.....Yang pasti, of course laa kena ada belacan..:)
RESEPI SAMBAL BELACAN (Asiah's style)
3 ulas bawang kecil
3 biji lada merah
20 biji cili padi
2 cm belacan
1 biji limau kasturi
1 sudu besar asam jawa (ambil airnya)
gula
garam
Cara-caranya:
Bawang kecil, lada merah, cili padi & belacan digoreng tanpa minyak. Api kecil, ala-ala macam panggang jugak lah. Tunggu sejuk, lepas tu boleh blend dengan air limau kasturi, air asam jawa, garam dan gula. Kalau rasa blend tak jalan, boleh lah tambah air masak sikit. Blend sampai betol-betol lumat. Rasa ikut lah masing-masing, nak manis ke, nak masin kee....Dah blend bolehlah dihidangkan dengan lauk kesukaan masing-masing.
Menggoreng bahan-bahan (tanpa minyak)
Sambal Belacan In The House
Makan dengan nasik goreng pun sodapp.......
Kalau sesetengah orang guna tomato untuk gantikan air asam jawa. Pun boleh jugak....ikutlah citarasa masing-masing. Kalau nak lagi sedap, boleh tumbuk dengan lesung.
Jadi laa...manfaatkan rezeki dari alam, kurniaan Allah S.W.T. Syukur Alhamdullilah.....:)
Sekian...Wassalam.




No comments:
Post a Comment