Thursday, 20 September 2012

Tea Time: Kisah Apam Balik

Assalamualaikum.

Selalunya kita suka makan apam balik & beli kat kedai. Memang best, minum petang-petang dengan Teh O panas. Tapi kadang-kadang lebih baik jugak cuba buat sendiri apam balik. Lagipun hari tu ada tengok 5 RENCAH 5 RASA....chef tu buat Apam Balik Pisang. Tak sempat pun nak salin resepi, tapi bila tengok dia buat, senang aje sebenarnya buat apam balik ni....:)

So saya try laa surf internet & cari resepi yang senang nak dibuat..tak nak lah yang complicated sangat coz saya pun bukannya mahir sangat bab masak-memasak ni....nak cuba untuk makan sendiri boleh lah...

RESEPI APAM BALIK (ambil dari www.myresepi.com)

Bahan-bahan ( 4-5 orang )

  • 2 cawan tepung gandum
  • ½ cawan gula
  • 1 sudu teh soda bicarbonate
  • 1 sudu teh baking powder
  • Sedikit pewarna kuning <==saya takde, so saya gantikan dengan sedikit serbuk kunyit
  • 1 biji telur
  • 1½ cawan air
  • Sedikit mentega/planta untuk mengoles
  • Bahan tabur : Kacang tanah yang sudah dikisar <==saya tambah taburan gula & jagung krim dalam tin. Lagi besstt......
Cara-cara
  1. Mesin gula bersama telur hingga kembang,
  2. Masukkan soda, bicarbonate, air dan pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati.
  3. Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati. (ADUNAN SIAP)
  4. Oleskan planta di permukaan kuali & tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipiskan.
  5. Biarkan seketika & sementara menunggu masak, taburkan bahan tabur di atas.
  6. Apabila cukup masak, angkat dan dilipat DUA sebelum dipotong.

Kesilapan saya masak try buat apam balik ni ialah saya tak gunakan mesin pemutar masa pukul telur dan gula tu. Saya pukul dengan garpu aje.Sebab? Malas nak keluarkan mixer dari dalam kotak. So maybe tak cukup naik kot, so apam saya agak keras. Selain tu, saya memang suka topping nya. So saya letak agak banyak lah, kacang & jagung. Akibatnya masa nak lipat & potong, barai sedikit apam balik saya ni. The rest, okay aje...pakai kuali yang tak melekat...so senang laa sikit. Kalau dalam 5 RENCAH 5 RASA tu, bahan-bahan yang dah dicampur dan sebati tu ditutup sekejap dengan plastik dalam 1/2 jam, maybe nak bagi naik sikit kot. Masa tengah bakar apam tu, kualinya ditutup sekejap lepas tabur bahan-bahannya..tutup kuali tu dalam 10 saat. So kena laa guna kuali yang tak melekat dan ada penutup.

Actually topping dalam apam balik ni pun sukati kita lah nak pakai apa..kan kat pasar malam pun ada macam-macam perisa...kalau nak coklat, boleh letak coklat urai...kalau nak pisang, boleh lah jugak letak pisang yang dah dipotong-potong.....terpulanglah selera masing-masing.

Apam Balik dah letak topping - jagung krim, gula, kacang kisar

Masak lipat jadi 'barai' sikit coz topping nya penuh sangat

Dah siap...boleh makan

Cubaan pertama...biasalah, banyak silap nya...anyway, nanti nak cuba buat lagi. Lagipun kat area saya ni susah nak jumpa orang jual apam balik. Kalau ada pun, agak jauh dari rumah. So kalau malas nak keluar, cuba aje buat sendiri. Takpe, practise makes perfect kan? Hehehe..kata-kata motivasi untuk diri sendiri.

Orait, itulah cerita & kisah tentang apam balik. Lain kali kalau ada yang menarik boleh coret-coret lagi.

Sekian. Wassalam.

No comments:

Post a Comment